śledź

Tradycyjne dania kuchni pomorskiej

Pomorze to region, który charakteryzuje się nie tylko specyficzną gwarą, językiem, ciekawą historią czy świetnymi ludźmi ale również bardzo pyszną kuchnią. Znajdziemy w niej mnóstwo potraw, które przygotowuje się sprawnie i szybko, a smakują wybitnie. Jakie są najbardziej popularne dania kuchni pomorskiej? Poniżej przedstawiamy ich listę:

Kiszka szwedzka

Jest to bardzo popularne i tradycyjne danie na Pomorzu, które składa się z takich składników jak: ziemniaki, kasza, cebula, jajka i przyprawy. Danie najlepiej jest spożywać na ciepło ale można również na zimno.

Śledź marynowany

Śledzie, jak również inne ryby są bardzo popularne na pomorzu, z racji bliskiego dostępu do morza, gdzie można łowić ryby, które później trafiają na talerz. Śledzie marynowane to danie niezwykle często spotykane na pomorskich stołach, które często jest spotykane jako przystawka lub przekąska. Obecnie śledzie a la Bismarck cieszą się dużym powodzeniem w Polsce oraz w Niemczech.

Czernina

Czernina, znana również jako czarna polewka to zupa, którą znamy nie tylko z literatury polskiej ale również, a może przede wszystkim wiążemy ją z Pomorzem, gdzie zupa ta jest niezwykle popularna. Składniki tego dania to krew z kaczki lub z gęsi, bulion, cukier, ocet. Znana jest również jako czernina kaszubska (region Pomorza).

Jeśli szukacie ciekawych przepisów zapraszamy do portalu bestfitmeals.pl, gdzie znajdziecie wiele przepisów kulinarnych oraz porad dotyczących tego, jak obchodzić się z potrawami, jak przygotowywać posiłki.