Melisa to zioło używane od ponad dwóch tysięcy lat. Służy do robienia herbaty, w jedzeniu i jako środek uspokajający. Jak przyrządzać melisę i jak długo ją parzyć?
Melisa właściwości
Roślina melisy to wieloletnie zioło o krzaczastej, aromatycznej i drzewnej roślinie. Dorasta do 3 stóp wysokości. Liście są szaro-zielone i mają silny cytrynowy zapach.
Melisa jest stosowana w leczeniu niepokoju i bezsenności. Może być również stosowany jako środek przeciwzapalny. Korzyści z picia melisy obejmują ulgę w bólach głowy, astmie, kaszlu i przeziębieniach.
Jak wspomniano we wstępie, melisa to zioło używane od ponad dwóch tysięcy lat. Służy do robienia herbaty, która działa jako środek uspokajający. Melisa zawiera związek chemiczny cytral, który pomaga w stanach lękowych i bezsenności. Picie herbaty z melisy może również pomóc w problemach z trawieniem, bólu gardła lub przeziębieniach. Przeczytaj więcej o zdrowotnych właściwościach melisy.
Jak parzyć melisę?
Melisa to roślina od wieków stosowana w medycynie ludowej. Służy również do robienia herbaty na uspokojenie. Roślina jest często spożywana w postaci surowej, ale można z niej również uwarzyć napój o orzeźwiającym i uspokajającym smaku.
Aby zaparzyć melisę, będziesz potrzebować:
-
Świeże liście melisy (lub torebka herbaty kupiona w sklepie)
-
Woda filtrowana (1 szklanki)
-
Czajnik lub filiżanka
-
Sitko do herbaty
-
Szklany dzbanek
Parzenie melisy odbywa się bardzo prosto. Należy wsypać liście do szklanki i zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na około 10 minut. Po tym czasie nadaje się do spożycia. Więcej zdrowych przepisów na bestfitmeals.pl.